“Labirint”- kako napraviti igračku kod kuće

Igracka "Tunel"

Danas smo odlučili malo izraziti našu kreativnu stranu. Odlučili  sam napraviti jednu zanimljivu igračku , a nazvala sam ju  „Labirint“. U izradi ove igračke će nam poslužiti stvari koje bi vjerojatno bacili, a ovako im dajemo novu svrhu. Sav potreban materijal vjerojatno imate kod kuće. Super je što u izradu možete uključiti djecu i na taj način im pokazati, da igračke ne moraju nužno biti iz trgovine. Uz to će se djeca i prilično dobro zabaviti, a na samom kraju, igračku mogu i sami oslikati. U nastavku slijede upute  po kojima možete izraditi ovu zanimljivu igračku. Ukoliko ne želite čitati upute, možete pogledati i video o izradi, koji se nalazi na kraju ovog posta.

1. Potreban materijal za izradu igračke “Labirint”

 • Tri role papira za ruke (samo kartonski dio)
 • Četiri role wc papira(samo kartonski dio)
 • Tvrda podloga (npr. od kartonske kutije)
 • Dva obični bijela A4 papira
 • Obično lijepilo za papir
 • Pištolj za vruće lijepilo i patrone(može i neko jače obično ljepilo)
 • Škare
 • Olovka ili kemijska olovka
 • Tempere (ili što već imate kod kuće za bojanje)
 • Kistovi za slikanje
 • Komadić užeta
 • Ljepljiva vrpca(„selotep“)

2. Priprema podloge

Stavite A4 papir na karton, zacrtajte i izrežite karton. Nakon što ste izrezali karton, premažite ga ljepilom i zalijepite bijeli A4 papir. Ovdje je bitno da karton bude tvrd i da se ne savija. Uzmite komadić užeta, okrenite podlogu i sa stražnje strane zalijepite komadić užeta vrućim ljepilom. Ovaj korak možete preskočiti ukoliko ne želite stavljati igračku na zid.

3. Izrada rola

Nakon što ste pripremili podlogu, uzmite kartonski dio role wc papira i uspravno ga prislonite na kartonski dio role papira za ruke. Sada uzmite olovku i ocrtajte okolo role. Izrežite rolu po iscrtanom djelu. Nakon toga okrenite rolu papira za ruke te na suprotnoj strani ponovite postupak. Tako će te izrezati dvije rupe, u prvoj ubacite lopticu, koja vam na suprotnoj strani izađe van. Postupak ponovite na još dva kartonska dijela role papira za ruke.

Nakon toga uzmite dva kartonska dijela wc papira i izrežite ga poprijeko, tako da dobijete ravan papir. Uzmite rolu papira za ruke i položite ga okomito na izrezanu rolu wc papira, tako da možete ocrtati okolo role papira za ruke. Iscrtajte tako 6 puta, da dobijete 6 izrezanih krugova.

Nakon što ste izrezali krugove, uzmite pištolj sa vrućim  ljepilom (može i neko jače obično ljepilo) i zalijepite krugove na krajeve role papira za ruke.

krugovi
Krugovi

4. Spajanje rola

Slijedeći korak je spajanje role papira za ruke i role wc papira. Radite na način da prvo zalijepite jednu rolu papira za ruke, uz gornji rub podloge. Rolu okrenite tako da vam je jedna rupa gore, a druga nasuprot i ispod. Nakon što ste to učinili, uzmite rolu wc papira i zalijepite ju u donju rupu role papira za ruke.

 Nakon toga uzmete slijedeću rolu papira za ruke, okrenete dio gdje je izrezana rupa i spojite ju sa rolom wc papira. Sada vam se donja rupa nalazi sa suprotne strane. Spojite opet sa rolom wc papira pa opet spojite sa rolom papira za ruke. Završavate tako da vam sa donje strane ostane rupa, tako da kroz nju može ispasti loptica.

Spojene role papira na podlogi
Spojene role papira na podlogi

5. Bojanje

Nakon što ste sve dobro spojili, uzmite tempere i obojite bazu i role po želji. Uključite dijete u bilo koju fazu izrade, a posebno u ovoj. Tako će se dijete osjećati korisno , a ovakav način izrade je također i dobra podloga za stjecanje sposobnosti rada u timu.

Igracka "Tunel"
Igracka “Labirint”

6. Izrada loptice

Uzmite drugi A4 papir i prerežite ga na pola. Uzmite jednu polovicu papira i od nje napravite lopticu. Nakon toga cijelu ju oblijepite ljepljivom vrpcom(selotepom), tako da ima oblik loptice.

7. Igra

Nakon što ste prošli sve korake i izradili igračku, vrijeme je za igranje. Ubacite lopticu, okrečite podlogu i uhvatite lopticu na izlazu.

Sretno igranje 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.